Hållbarhet

Hållbarhet

Vi på SBP Kredit tror på Hållbarhet

SBP erbjuder byggnads­kreditiv och fastighets­lån främst till att bygga bostäder i hela Sverige och bidrar med att utveckla håll­bara samhällen. Bostäderna har olika upplåtelse­former, varierar i storlek inom låg- och mellan pris­segmenten och riktar sig till olika befolknings­grupper. SBP finansierar fastighets­projekt där traditionell bank­finansiering inte är möjlig för många och utan våra krediter kanske projektet inte skulle bli av.

Energikrävande bransch

Fastighets­branschen är den bransch inom EU som är mest energi­krävande av alla och står för omkring 40 procent av den totala energi­använd­ningen och 36 procent av koldioxid­utsläppen (EU Taxonomy Report Technical Annex March 2020).

SBP Kredit erbjuder finansiering till nybygg­nation och spelar därför en viktig roll i att kunna påverka över­gången till mer energi­effektiva fastig­heter och mindre utsläpp som resultat.

{"type":"loader","speed":4,"random":0.8,"shift":0.5,"size":0.8,"rupture":80}

Vår metod

Genom att utvärdera vilka projekt och fastig­heter vi ska finansiera och välja energi­effektiva fastigheter som byggs i hållbara material kan vi bidra med att minska utsläppen och negativ klimat­påverkan. Stor del av den finansiering som SBP lämnar avser byggnads­kreditiv för nyproduktion av bostäder där aktiva val kan göras för att åstadkomma energi­effektiva byggnader. Många av projekten avser två- eller tre­vånings­hus där trä är huvudsakligt bygg­material vilket ger ett litet klimat­avtryck.

Eftersom SBP är aktiv i bygg­processen genom besiktnings­män som löpande är ute på byggarbetsplatsen har vi möjlighet att ha kontroll över att hela processen hanteras på ett bra och effektivt sätt. Vi kan även kontrollera att material­spill hanteras på bästa sätt.

Hållbarhet på bred front

Att SBP arbetar för håll­barhet i allt vad vi gör lockar fler kunder och investerare. Det blir lättare att attrahera personal och förstärker varu­märket ytterligare. SBP arbetar för lika arbets­förutsättningar för alla oavsett kön, religion eller sexuell läggning.

{"type":"loader","speed":5,"random":0.8,"shift":1,"size":1,"rupture":77}
{"type":"loader","speed":5,"random":0.8,"shift":1,"size":1,"rupture":77}

Grön finansiering

SBP Kredit har lanserat ett uppdaterat grönt finansiellt ramverk

Ramverket gör det möjligt att bland annat emittera gröna kapitalmarknadsinstrument. Ramverket är i enlighet med de senaste principerna från International Capital Markets Associations (ICMA) och Loan Market Associations (LMA) och med utgångspunkt från de kriterier och begrepp som återfinns i EU Taxonomin.

Syftet är att finansiera eller refinansiera gröna lån till kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter som uppfyller kriterier om miljöcertifiering och/eller energieffektivitet. I tillägg har ramverket anpassats till EU Taxonomin med fokus på de tekniska kriterierna för byggnader. Vidare har ramverket granskats av Moody’s som oberoende part. Ramverket och relaterade styrdokument har erhållit graderingen SQS2 ”Very good”.

SBP Kredit avser att regel­bundet rapportera avseende under­liggande gröna projekt och tillgångar. 

Fokusområden

Våra fyra fokusområden

SBP Kredit har identifierat fyra fokus­områden inom hållbar­het med ambitionen att alla projekt som finansieras ska upp­fylla följande kriterier:

1

Miljö- och klimatpåverkan

Nyproduktion av energieffektiva byggnader samt projekt för minskad energianvändning
Öka andelen energianvändning inom förnyelsebar energi
Minimera mängden avfall i produktionen

2

Social hållbarhet

SBP ska vara en attraktiv arbets­givare
Hållbara och transpar­enta leverantörs­kedjor
Finansiera projekt som upp­muntrar till att bygga säkra och inkluderande ­samhällen

Läs mer om vårt sociala hållbarhetsarbete:
SBP Välgörenhetsstiftelse

3

Hälsosam och hållbar livsstil

Finansiera projekt som ska bidra till att invånarna har möjlighet att leva hälsosamt och hållbart

4

Hållbar ekonomisk utveckling

Finansiera projekt som erbjuder bostäder till rimliga priser till slutkund i förhållande till yta och energieffektivitet