Från Ica-handlare till bostadsutvecklare

Från Ica-handlare till bostads­utvecklare

Intervju med Ola Thunell, grundare av Signum Fastigheter AB

Drivkraften för Signum är att hitta vägar till effektiva byggprocesser.

Ola Thunell har en lång bakgrund som Ica-handlare. När familjen flyttade från Värmland till Stockholm för att driva en Ica-butik behövde familjen någonstans att bo.

”Entreprenadbolaget som byggde vårt nya hus gjorde det med sådan bravur vilket ledde till att vi tillsammans startade Signum Fastigheter 2014. Det var en reaktion på byggbranschens ineffektivitet. Vi ville få in ett ”Ica-tänk” där man inte skjuter över kostnadsökningar till slutkund utan i stället arbetar med att sänka kostnaderna. Vi försöker hitta vägar till effektiva byggprocesser som ger billigare produkter men inte sämre.”

Ola Thunell, Signum Fastigheter

Samtidigt som Signum påbörjade ett projekt i Trosa 2018 drog bankerna ner rullgardinen och slutade med att bevilja byggnadskreditiv.

”För att få finansiering träffade vi SBP. Vi gillade SBP:s lösningsorienterade synsätt. Projektet Brf Stenby i Eskilstuna var 81 bostäder uppdelade i fyra etapper med säljstart 2018. Bankerna var fortfarande svårflörtade.”

Ärlighet, rakhet och tydlig­het återspeglar SBP.

Vilken var den största utmaningen?

”Brf Stenby var vårt första projekt där vi ägde hela värde­kedjan från arkitekter som ritar husen, till­verk­ning i egen fabrik till entrep­renad­bolaget som är del­ägare i Signum. Vi lärde oss mycket under denna period och insåg var kostnads­besparingar kunde göras.”

Det gick bra att sälja alla bostäder och sedan juli 2021 är alla inflyttade. I den fjärde etappen finansierade SBP fullt ut.

Hur har sam­arbetet fungerat?

 ”Vi har en väldigt bra dialog med SBP. Det finns en förståelse för varandra och en lång­siktig­het i sam­arbetet. Ärlig­het, rakhet och tydlig­het åter­speglar SBP. Det är fantastiska människor som man gärna gör affärer med.”

Läs mer om Brf Stenby i Eskilstuna:

Stenby Park, Eskilstuna (signumhem.se)

Fler nyheter